Якщо ви коли-небудь вирушали в тривалий похід, ви знаєте, наскільки важливою може бути упаковка правильної їжі. Вам потрібна їжа, яка не тільки поживна а й легка, достатньо щоб протриматися в дорозі, але і не має смаку картону - або того гірше. Для тих, хто служить у збройних силах США, відповідність цим кулінарним критеріям має вирішальне значення - потенційно це питання життя і смерті. Щоб задовольнити життєво важливі потреби сучасних військовослужбовців в продуктах харчування, міністерство оборони за допомогою харчової промисловості та наукових кіл взяло на себе завдання з постачання військ за допомогою точної науки.
Завдяки технологічним досягненням, особливо тим, які були зроблені в останні десятиліття, солдати які служать зараз мають доступ до вражаючого широкого спектру харчових продуктів, які є поживними, надзвичайно портативними і насправді досить хорошими на смак - принаймні, для чогось з терміном придатності в три роки. Фактично, ви можете бути здивовані, дізнавшись, що багато з удосконалень, внесених в справу харчування солдатів в польових умовах, можна знайти на полицях наших холодильників і в кухонних шафах.
"Військових підтримують дві речі. Це електронна пошта - раніше це була звичайна пошта, повільна пошта - та їжа," - пояснює Роберт Ірвін, ведучий Food Network's Restaurant: Impossible, який також десять років служив в британському королівському флоті. З тих пір Ірвін провів незліченні години, готуючи їжу, їв і розмовляючи з військами по всьому світу.
Ірвін зазначає, що потреби військовослужбовців в харчуванні за останні роки різко зросли. «Наш сучасний боєць тепер став спортсменом», - пояснює він. «Це не було в старі часи, коли ти приходиш в армію і раптом сидиш десь на базі, займаєшся фізичною підготовкою і виходиш на вихідні. Ми знаємо, що коли наші молоді чоловіки і жінки реєструються, вони досить швидко кудись йдуть. І, знаєте, це не завжди приємно. Це може бути Абу-Дабі, може бути Корея, може бути де завгодно. Але ви знаєте, що їх розгортають ».
Роберт Ірвін на зустрічі з військами | Надано Робертом Ірвіном
Поки велися битви, військова їжа мала погану репутацію - зазвичай вона була спрямована на задоволення основних потреб в харчуванні, а не на смак. Пайки, що надаються арміям Стародавнього Єгипту, називалися «мізерними і неприємними», в той час як спартанські солдати виживали на «чорному бульйоні» - відварі з варених свинячих ніг, крові і оцту. У багатьох випадках війська були надані самі собі, будь то полювання, збір, покупка або грабіж. Легіонери Римської імперії, що вважалися першої постійної професійною армією, користувалися розгалуженої транспортної мережею імперії і отримували щодня по два фунти хліба, а також м'ясо, оливкову олію та вино. У той час як середньовічні солдати харчувалися солоною рибою, хлібом, юшкою (тушковане м'ясо) і пивом або вином.
У Сполучених Штатах пайки, які використовуються для годування солдатів, пройшли довгий шлях з тих пір, як солдати під час Війни за незалежність використовували солону яловичину та галети. У 1775 році Другий Континентальний конгрес прийняв закон, який забезпечував армію першим індивідуальним пайком. Щотижня солдатам давали один фунт солоної яловичини, риби або 3/4 фунта свинини; три фунта квасолі або гороху; півпінти рису або кукурудзяної муки; галет (він же hardtack) або півкіло борошна в день; пінта молока в день; і в деяких випадках чотири унції рому в день. Щоб допомогти боротися з цингою, Конгрес пізніше додав щоденну порцію сидру або ялинового пива (зробленого з хвої ялини), а також свіжих овочів і квашеної капусти.
Пайки в США залишалися в основному такими ж під час війни 1812 року, коли на багатьох військових заставах були посаджені сади, щоб забезпечити солдат більш свіжими продуктами. Під час Громадянської війни солдати дотримувалися аналогічної дієти, хоча зневоднені овочі і фрукти були більш поширеними, а кава замінив щоденне споживання рома. Консерви вперше стали використовуватися в пайках під час іспано-американської війни 1898 року, але неправильні методи зберігання і погано запечатані банки часто означали ризик псування і харчового отруєння, тому цей варіант не отримав особливого схвалення.
На той час, коли Сполучені Штати вступили в Першу світову війну в 1917 році, консерви стали набагато більш надійними і безпечними, що означало, що величезні кількості продуктів відправлялися військам за кордон. Їжа, відома як «Резервний раціон», складалася з м'ясних і овочевих консервів, а також крекерів, які у військах називали «собачим печивом». Гарячі обіди також готувалися в польових умовах і доставлялися в окопи в великих бідонах з-під молока, які несли на жердині двоє солдатів, що стало першим випадком подачі гарячої їжі на передовій. Війська також отримували тютюн і півфунта цукерок кожні десять днів, що виявилося популярним додатком.
Починаючи з 1938 року, США почали розробку прототипу того, що стало відомо як «Раціон, Бойовий, Індивідуальний» або «С-Раціон» - спроби об'єднати різні консерви в одній упаковці, яку можна було б легко транспортувати. Для порівняння, «А-раціон» відноситься до страв, приготованих зі свіжих, охолоджених або заморожених продуктів, а «В-раціон» - це упаковані продукти, приготовлені в їдальнях і на польових кухнях. При вазі близько семи фунтів, "C-раціон" включав дві одиниці «M», що складається з одинадцяти різних порцій м'яса і овочів, які були попередньо приготовані і які можна було їсти в холодному або розігрітому вигляді, і одиниця «B», яка включала хліб, цукор і кава. П'ять з одинадцяти раціонів містили боби з якимось видом м'яса, в той час як інші включали м'ясо з картоплею, рисом або локшиною, а також три печива, шматок помадки, кубики цукру, пакет кави і консервний ніж. Під час Другої світової війни також був розроблений раціон K - дуже впливовий раціон, який був меншим і легшим, щоб десантники могли носити його в кишенях. Раціони K вважалися найбільш збалансованими та поживними раціонами в той час і воліли багатьма військами як смачніший.
C-раціон став основним продуктом харчування під час Другої світової війни і продовжував використовуватися для харчування військ протягом всієї війни у В'єтнамі. Хоча C-раціон, безумовно, виявилися корисними, вони ніколи не вважалися гурманськими ні за якими стандартами, хоча війська робили все можливе, щоб поліпшити те, що у них було, творчо підходячи до своїх пайків. Заповзятливі хлопці з McIlhenny Company навіть почали відвантажувати мініатюрні пляшки табаско разом з невеликою книгою рецептів, щоб допомогти солдатам надати стравам гостроти (і просунути бренд). Їжа, бойова індивідуальна, часто звана «C-Rat», також була розроблена під час Корейської війни і використовувалася протягом всієї війни у В'єтнамі, щоб забезпечити індивідуальне харчування замість денного запасу їжі. Цей новий раціон прийшов на зміну попереднім раціонів харчування і за ці роки зазнав кілька поліпшень, пропонуючи широкий вибір страв з 12 страв, а також консервовані фрукти тривалого зберігання і десерт типу тістечок. Розробка нових методів сушки сублімації і гнучкої упаковки також привела до створення Food Packet, Long Range Patrol або LRP, починаючи з 1964 року, які включали попередньо приготовані, сублімовані закуски, які можна було відновити під час більш тривалих місій з двох до десяти днів, коли поповнення запасів було неможливо.
Їжа, готова до вживання
Найбільші і найбільш впливові розробки в області годування військ відбулися в кінці 1970-х - початку 1980-х років, коли були створені найвідоміші сьогодні раціони: Meal, Ready-to-Eat або MRE. Завдяки великим розробкам в області обробки і упаковки харчових продуктів за попередні десятиліття, збройні сили США змогли розробити раціони, які були набагато легше, більш гнучкими і стабільними в різних середовищах і насправді мали кращий смак. Головною з цих розробок був ретортний пакет, плоский пакет з пластикового ламінату та металевої фольги, який можна було наповнити їжею, запечатати і відварити, щоб стерилізувати, щоб забезпечити стабільність при зберіганні. Оскільки упаковка плоска і тонка, її можна стерилізувати набагато швидше, ніж металеві банки, що, в свою чергу, допомагає зберегти кращий смак їжі. Ви, мабуть, бачили або купували подібні упаковки в продуктовому магазині, в яких є готові страви, супи, тунець і багато іншого.
Дослідження і розробки MRE почалися ще в 1959 році, і велика частина їх проводилася в науково-дослідних лабораторіях армії США в Массачусетсі, де дослідники працювали над раціонами для космонавтів. Розробка MRE виявилася надзвичайно складним завданням, і вона не була запущена в серійне виробництво до 1980 року, а в наступні роки пройшли польові випробування. Хоча раціон пропонував явні переваги в порівнянні зі своїми попередниками - легша упаковка, менший обсяг обробки і більш широкий вибір - вони не були повсюдно прийняті військами, заробляючи такі прізвиська MRE, як «Їжа відхилена усіма», «Їжа відкинута ворогом» і «Матеріали , схожі на їстівні ». Але вчені-дієтологи з Управління по боротьбі з годуванням (CFD), дослідницького підрозділу, якому було доручено розробити і поліпшити MRE, проте, наполягали.
В наші дні стандартний MRE містить основне блюдо, різні гарніри і хлібобулочні вироби, порошок для напоїв і додаткову упаковку з жувальною гумкою, серветкою, вологою серветкою і приправою. Ще одна важлива подія в області MRE сталося в 1993 році з появою беспламенного нагрівача раціону (FRH), який дозволив солдатам нагрівати їжу без громіздкого обладнання або іншого джерела тепла. військовослужбовець просто додає приблизно одну унцію води в мішок FRH, який містить з'єднання магнію і заліза, і в результаті екзотермічної хімічної реакції продукт MRE або напій нагрівається до 100 ° F приблизно за 10-15 хвилин. З 1993 року вони також додали більше 260 нових продуктових пайків до варіантів, доступним для військ, щороку додаючи нові і виводячи старі меню виходячи з відгуків і схвалень солдат.
MRE не тільки призначені для задоволення потреб військовослужбовців в харчуванні, вони також можуть залишатися стабільними при зберіганні протягом трьох років при 80F і шести місяців при 100˚F. Гнучка і міцна упаковка також дозволяє транспортувати їх в будь-яку точку світу і може безпечно скидати з парашутом або вільно скидати з висоти 100 футів. Кожен MRE містить приблизно 1300 калорій, в тому числі близько 170 г вуглеводів, 45 г білка і 50 г жиру, а також мікроелементи. З роками MRE були збагачені додатковими вітамінами та поживними речовинами.
MRE тепер пропонує постійно розвиваються варіанти меню, щоб під час їжі було цікаво. З початку військових дії в Афганістані та Іраку кількість варіантів MRE збільшилася вдвічі з 12 до 24. Особлива увага приділялася не тільки поліпшенню смаку страв з постійним тестуванням і зворотним зв'язком з військами, але і поліпшенням їх зовнішнього вигляду. Один може містити подрібнену яловичину барбекю з чорною квасолею, пасту з сиру халапеньйо і чеддер, знежирені (недавня розробка) коржі, соус барбекю, а також сушені фрукти і збагачений порошок для напою. Інший може містити фетучіні зі шпинатом і грибним вершковим соусом, батончик First Strike (стандартний енергетичний батончик), арахісове масло, крекери, кренделі, основу для шоколадного напою і гострий соус. Піца, однак, при всій її популярності, продовжує залишатися проблемою для вчених-кулінарів.
Творчий підхід до MRE
Одна річ, яка не змінилася, коли справа доходить до пайків, - це творчий підхід, який вони надихають у військах, які прагнуть поліпшити смак або запропонувати деяку різноманітність з передбачуваних варіантів. Роберт Ірвін пояснює, як його незмінно вражає винахідливість, яку він бачить при відвідуванні військ. «Послухайте, будь-хто може приготувати MRE, використовуючи химерну їжу, всі ножі, все каструлі, весь гарячий газ, електрику і воду. Але спробуйте зробити це за допомогою ручки або складаного ножа при температурі 120 градусів, що і зробили деякі військові. Або в непроглядній пітьмі, коли нічого немає. А потім спробуйте перетворити його в вишукану страву, використовуючи тільки те, що знаходиться в цьому MRE, і ручку або ніж. І я закликаю будь-якого зробити це, тому що ми це зробили. Ми зробили це в театрі, ми це зробили на тренувальних базах, ми це зробили. Це зовсім інше ».
«Будь-хто може готувати зі свіжої зелені, свіжих спецій і всього, що ви можете їм дати», - продовжує він. «Але в дійсності на 340-й день, коли ви входите на військовий корабель або щось в цьому роді, і у вас не залишається нічого, крім банок з їжею або шматочків цього, що ви з цим робите? Знаєте, ви не можете раптово потрапити в магазин і купити свіжі овочі і найсвіжіші продукти. Так не працює. Для цього потрібен досвідчений чоловік. І дозвольте вам сказати, це не кухар. Це не кухар. Це піхотинець, у якого, ймовірно, є кращі ідеї для продукту MRE. Тому що вони роблять це щодня, вони знають, що змішувати, вони знають, як це робити. Божевілля дивитися на деякі з цих вигадок».
Меню MRE також розширилося і тепер включає вегетаріанські страви, кошерні і халяльні страви, навіть кошерні страви на Песах. Залежно від місії та місцезнаходження тепер є безліч інших варіантів їжі. MORE - це Modular Operational Ration Enhancement, який пропонує їжу на ходу, закуски, які можна вживати в складних умовах, коли сісти, щоб розігріти їжу, не варіант. Можна користуватися в шести різних пакетах, кожен з яких пропонується 1000 додаткових калорій з балансом вуглеводів, кофеїну, електролітів і вітамінів. Для операцій, де немає охолодження або є обмежені запаси швидкопсувних продуктів, є сверхвисокотемпературное молоко, свіже молоко, пройшло термічну обробку, зберігаючи при цьому смак і поживну цінність. Для ситуацій виживання, включаючи втечу і ухилення, є Food Packet, Survival, General Purpose, які можна використовувати в будь-яких умовах навколишнього середовища і при обмеженій кількості питної води. Для пілотів-розвідників у ВПС США, де місії можуть тривати до 12 годин за один раз, є трубкова їжа, яку можна вживати через живлять трубки в шоломах їх костюмів повного тиску.
Групові пайки також були розроблені для годування малих і великих груп і, в залежності від сценарію операції, можуть використовувати варіанти самонагрева або польові кухні. У 2012 році експедиційна польова кухня, або EFK, була розроблена для приготування гарячої їжі для морських піхотинців в польових умовах, що дозволило їм запікати, смажити, готувати і багато іншого для 750 військовослужбовців протягом трьох годин, включаючи прибирання.
«Військові кухаря роблять приголомшливу роботу, тому що вони піддаються критиці, будь то армія, авіація, морська піхота або берегова охорона», - каже Ірвін. «Вас ставлять під приціл, щоб нагодувати людей не тільки поживною гарячою їжею, а й, якщо вони не будуть нагодовані і ця їжа не буде готова, моральний дух цієї компанії, цього військового корабля, цього підводного човна, цього батальйону. , В чому б ви не служили, все одно не вийде. В армії є чудові кухарі, і ми не приділяємо їм належної уваги ».
Ірвін зазначає, що спосіб харчування солдатів сильно змінився з тих пір, як він служив в Королівському флоті. Одна визначна відмінність полягає в тому, що в його час вони насправді вбивали цілих тварин, але тепер: «Це вже проходить, воно нарізано, воно готове до відправки в ящик. Просто відкриваємо коробку, і поїхали. Ви дійсно не так багато готуєте. Відкриваємо ящики, одягаємо з їжею. Раніше доводилося мясіть, треба було запікати, рибу філе. Ми цього більше не робимо. Це трудомістка справа і ми просто купуємо вже готове. Особливо на таких величезних обсягах. У вас буде авіаносець з 6000 чоловік, ще 2000 літає на літаках. Це зовсім інше. Ми не збираємося обробляти 25 000 рибок ».
Погляд у майбутнє
Технологи харчових продуктів з науково-дослідних і дослідно-конструкторських лабораторій армії США Natick постійно шукають способи поліпшити харчування солдатів, будь то покращене харчування, більш зручна і міцна упаковка та інші поліпшення. Ірвін пророкує, що в найближчі роки відбудуться серйозні зміни, особливо тому, що сучасний військовослужбовець більше схожий на спортсмена з постійно зростаючими потребами в харчуванні.
«Ці чоловіки і жінки більше не просто солдати, моряки, льотчики, морські піхотинці, берегова охорона. Вони спортсмени. «Ми просимо їх проводити більш тривалі розгортання і працювати довше», - пояснює він. Їжа повинна змінитися. Наші літаки змінилися, наші технології змінилися. Головні хірурги всіх сил дивляться на те, як нам годувати наших молодих чоловіків і жінок у віці 18-24 років, які все ще хочуть пити пиво - очевидно, коли вони досить дорослі. Вони як і раніше хочуть їсти гамбургери, курячі крильця і все таке, але ми просимо їх на наступний день відправитися на поле війни, на поле битви, посидіти в норі або відправитися в подорож, не спати протягом 16 годин на цих продуктах. Так що наша наука про харчування повинна стати краще ».
Ірвін також зазначає, що просвіта з питань харчування, що стосується того, що їжа впливає на організм, також змінюється і поліпшується. Щоб підвищити обізнаність військовослужбовців про поживну цінність пайків і про те, що їм потрібно споживати для максимальної продуктивності, в даний час налагоджена співпраця між Співтовариством з питань харчування Міністерства оборони та Науково-дослідним інститутом медицини навколишнього середовища армії США.
В даний час дослідники вивчають способи додавання різних елементів живлення, що поліпшують працездатність, включаючи додавання жирних кислот Омега-3 в MRE. Важливі для метаболізму жирні кислоти Омега-3 зазвичай містяться в рибі і деяких маслах насіння, що представляє собою унікальну проблему, оскільки вони ризикують додати рибний присмак харчових продуктів, оскільки вони з часом розпадаються.
Також проводяться дослідження, щоб краще зрозуміти роль, яку мікроорганізми відіграють в травній системі і в фізіологічному і психологічному благополуччі і рівні стресу військовослужбовців. Краще розуміючи функцію цих кишкових бактерій, дослідники сподіваються розробити дієтичні добавки, які допоможуть військовослужбовцям подолати стрес, втому і інші проблеми.
Також розробляється біоразкладається упаковка для MRE та інших раціонів, яка скоротить утворення відходів, зберігаючи при цьому термін придатності і структурну цілісність. Інше дослідження вивчає метод використання стисненого повітря замість пакетів FRH для приготування їжі, в той час як інше дослідження розглядає використання осмотической дегідратації для подальшого збереження терміну придатності м'яса та випічки. Експериментальне дослідження вивчає способи додавання вакцини в їжу для вакцинації військовослужбовців від місцевих хвороб.
«Я думаю, що технології змінять MRE, упаковку, то, що в них міститься. Як ви їх готуєте тощо », - каже Ірвін. «Це повинно змінитися, тому що все інше змінилося. Змінилася форма, змінилося наше зброю, наші системи озброєння, наші літаки, наші кораблі, ви знаєте. У якийсь момент їжа повинна надолужити згаяне ».
Джерело: https://www.kcet.org/shows/meals-ready-to-eat/how-m military-rations-have-evolved-over-the-years-to-feed-hungry-troops
Автор: Денні Дженсен